What causes outlook 2007 to configure for first time use?

  • Thread starter will~
  • Start date Views 1,985
Status
Not open for further replies.
W

will~

Server 2003, Exchange 2003, Outlook 2007

A user have reported that upon opening outlook (on WinXP laptop, with cached

exchange mode enabled), it shows dialog box ... configure for first time use,

and then their whole mailbox are downloaded, similar to when outlook was

setup the first time. (But it was already configured and user have been

using it for many months).

This has since happened twice with the same user. What could have caused

this? User uses a networked PC (Win XP) in the office, and connect to

network via VPN with laptop (Vista Business). Recently, the IP address for

the exchange server has changed, could this have caused outlook to configure

for first time use again?

Another user has also reported this happened on her laptop (but this was

before the IP address change). Please could you advice me where to look for

the cause?

Many thanks in advance,
 
N

neo [mvp outlook]

Does your site use anything that may re-create the Outlook profile?

Is your site using roaming profiles?

"will~" <will> wrote in message

news:90FA8793-5629-4F87-97CE-BAF53A1CBDF0@microsoft.com...
> Server 2003, Exchange 2003, Outlook 2007

> A user have reported that upon opening outlook (on WinXP laptop, with
> cached
> exchange mode enabled), it shows dialog box ... configure for first time
> use,
> and then their whole mailbox are downloaded, similar to when outlook was
> setup the first time. (But it was already configured and user have been
> using it for many months).

> This has since happened twice with the same user. What could have caused
> this? User uses a networked PC (Win XP) in the office, and connect to
> network via VPN with laptop (Vista Business). Recently, the IP address
> for
> the exchange server has changed, could this have caused outlook to
> configure
> for first time use again?

> Another user has also reported this happened on her laptop (but this was
> before the IP address change). Please could you advice me where to look
> for
> the cause?

> Many thanks in advance,

>
 
W

will~

Yes, the site uses roaming profile but for this particular user's account,

roaming profile the has been removed. (i.e. In Active Directory, Properties

of this user, in Profile tab, everything has been removed).

Outlook was setup for this user/laptop for many months, and the user

actively using this without any isssues until recently. After changing the

IP address to the Exchange server in the VPN connection client software.

Could changing settings in the Mobile Services (Global Settings in Exchange

System Manager) causes this problem?

"neo [mvp outlook]" wrote:


> Does your site use anything that may re-create the Outlook profile?

> Is your site using roaming profiles?

> "will~" <will> wrote in message
> news:90FA8793-5629-4F87-97CE-BAF53A1CBDF0@microsoft.com...
> > Server 2003, Exchange 2003, Outlook 2007
> > A user have reported that upon opening outlook (on WinXP laptop, with
> > cached
> > exchange mode enabled), it shows dialog box ... configure for first time
> > use,
> > and then their whole mailbox are downloaded, similar to when outlook was
> > setup the first time. (But it was already configured and user have been
> > using it for many months).
> > This has since happened twice with the same user. What could have caused
> > this? User uses a networked PC (Win XP) in the office, and connect to
> > network via VPN with laptop (Vista Business). Recently, the IP address
> > for
> > the exchange server has changed, could this have caused outlook to
> > configure
> > for first time use again?
> > Another user has also reported this happened on her laptop (but this was
> > before the IP address change). Please could you advice me where to look
> > for
> > the cause?
> > Many thanks in advance,
> >


>
 
N

neo [mvp outlook]

I don't believe so or better stated, I have never seen changes in ESM

account for an end users OST rebuild. The only time I have seen it is when

it comes to profile generators, patches that cause some internal routine to

rebuild mail profile, or roaming profiles cause the OST file to get rebuilt.

Long shot is where your antivirus software could be deleting the OST, but I

haven't seen anything like that since my OL98/2000 days.

"will~" <will> wrote in message

news:ED7E7A7C-E909-423A-8FAA-2DFCC35F160B@microsoft.com...
> Yes, the site uses roaming profile but for this particular user's account,
> roaming profile the has been removed. (i.e. In Active Directory,
> Properties
> of this user, in Profile tab, everything has been removed).

> Outlook was setup for this user/laptop for many months, and the user
> actively using this without any isssues until recently. After changing
> the
> IP address to the Exchange server in the VPN connection client software.

> Could changing settings in the Mobile Services (Global Settings in
> Exchange
> System Manager) causes this problem?

> "neo [mvp outlook]" wrote:
>
> > Does your site use anything that may re-create the Outlook profile?
>

>> Is your site using roaming profiles?
>

>> "will~" <will> wrote in message
> > news:90FA8793-5629-4F87-97CE-BAF53A1CBDF0@microsoft.com...
> > > Server 2003, Exchange 2003, Outlook 2007
> >> > A user have reported that upon opening outlook (on WinXP laptop, with
> > > cached
> > > exchange mode enabled), it shows dialog box ... configure for first
> > > time
> > > use,
> > > and then their whole mailbox are downloaded, similar to when outlook
> > > was
> > > setup the first time. (But it was already configured and user have
> > > been
> > > using it for many months).
> >> > This has since happened twice with the same user. What could have
> > > caused
> > > this? User uses a networked PC (Win XP) in the office, and connect to
> > > network via VPN with laptop (Vista Business). Recently, the IP address
> > > for
> > > the exchange server has changed, could this have caused outlook to
> > > configure
> > > for first time use again?
> >> > Another user has also reported this happened on her laptop (but this
> > > was
> > > before the IP address change). Please could you advice me where to
> > > look
> > > for
> > > the cause?
> >> > Many thanks in advance,
> >>> >

>

>>
 
W

will~

Neo,

Thank you for your suggestions, I will check these out.

"neo [mvp outlook]" wrote:


> I don't believe so or better stated, I have never seen changes in ESM
> account for an end users OST rebuild. The only time I have seen it is when
> it comes to profile generators, patches that cause some internal routine to
> rebuild mail profile, or roaming profiles cause the OST file to get rebuilt.

> Long shot is where your antivirus software could be deleting the OST, but I
> haven't seen anything like that since my OL98/2000 days.

> "will~" <will> wrote in message
> news:ED7E7A7C-E909-423A-8FAA-2DFCC35F160B@microsoft.com...
> > Yes, the site uses roaming profile but for this particular user's account,
> > roaming profile the has been removed. (i.e. In Active Directory,
> > Properties
> > of this user, in Profile tab, everything has been removed).
> > Outlook was setup for this user/laptop for many months, and the user
> > actively using this without any isssues until recently. After changing
> > the
> > IP address to the Exchange server in the VPN connection client software.
> > Could changing settings in the Mobile Services (Global Settings in
> > Exchange
> > System Manager) causes this problem?
> > "neo [mvp outlook]" wrote:
> >
> >> Does your site use anything that may re-create the Outlook profile?
> >
> >> Is your site using roaming profiles?
> >
> >> "will~" <will> wrote in message
> >> news:90FA8793-5629-4F87-97CE-BAF53A1CBDF0@microsoft.com...
> >> > Server 2003, Exchange 2003, Outlook 2007
> >> >> > A user have reported that upon opening outlook (on WinXP laptop, with
> >> > cached
> >> > exchange mode enabled), it shows dialog box ... configure for first
> >> > time
> >> > use,
> >> > and then their whole mailbox are downloaded, similar to when outlook
> >> > was
> >> > setup the first time. (But it was already configured and user have
> >> > been
> >> > using it for many months).
> >> >> > This has since happened twice with the same user. What could have
> >> > caused
> >> > this? User uses a networked PC (Win XP) in the office, and connect to
> >> > network via VPN with laptop (Vista Business). Recently, the IP address
> >> > for
> >> > the exchange server has changed, could this have caused outlook to
> >> > configure
> >> > for first time use again?
> >> >> > Another user has also reported this happened on her laptop (but this
> >> > was
> >> > before the IP address change). Please could you advice me where to
> >> > look
> >> > for
> >> > the cause?
> >> >> > Many thanks in advance,
> >> >> >> >
> >>


>
 
Status
Not open for further replies.

Similar threads

Top