Active Directory does not exist or cannot be contacted

  • Thread starter Chris Calabrese
  • Start date Views 11,026
C

Chris Calabrese

Hi: We have a server 2008R2 x64 bit. The DC is an server 2008sp2. Single domain.local On trying to install Exchange 2010 we get a series of errors:

1. AD doesn't exist or cannot be contacted

2. must be a member of organization Management role or enterprise admins

3. The credential for machine|Administrator is not on bind

4. The user is not logged on to a windows domain.

DCDiag >> no errors. Have read through a lot of posts with these errros but most apply to server 2003 where there were tools used not available in 2008. Help is greatly appreciated. Chris
 
M

[MT]

Hi Chris,

Have you prepared the Active Directory prior installing exchange 2010?

If not, you may read through this guide .

MT | MCITP ----- Please vote helpful or mark as answer if it's answered your question, this help us follow up the question status.
 
J

Jonas Andersson [MCITP]

Hi

You can just ping your DC(s) and do a nslookup to see if they answer correct

And then follow MT's suggestion to prepare AD

Keep us updated :)

Jonas Andersson MCTS: Microsoft Exchange Server 2007/2010 | MCITP: EMA 2007/2010 | MCSE/MCSA Blog: http://www.testlabs.se/blog
 
C

Chris Calabrese

Hi

I'm missing something very basic with " Administrator" privileges, binding etc. We have been following the above guide and Train Signal Exchange videos to-the-letter to prepare the AD but nothing even installs except the management tools command. The setup commands are rejected. No ping problems. It might help if we saw how the AD tree looks after Exchange 2010 is installed on a sample company. Any guides on that would be great. Thank you Chris
 
M

[MT]

Refer from ADUC, is administrator listed as group member of all required permissions such as SchemaAdmins, with Enterprise Admins and Domain Admins groups. Add administrator into the group member and re-run the AD preparation.

MT | MCITP ----- Please vote helpful or mark as answer if it's answered your question, this help us follow up the question status.
 
C

Chris Calabrese

Hi Have already physically added Administrator in all groups everywhere referenced in the Exchange documentation. Have come across posts to this same issue I'm having [Exchange 2003/2007/ server 2003] where the user cache was the issue and I am not sure how to address those types of issues but that remains a possibility. Any advice on that is appreciated as well. Chris
 
I

Isaac Oben

Hello Chris,

Are you installing Exchange 2010 on the same server that is a domain controller? if this is a different member server, please post the complete ipconfig /all

Make sure the domain controller is a global catalog server

make sure DNS is functioning well dcdiag /test:dns

You donot need to manually add admin to all these groups as exhange 2010 will do this automatically as long as the account you are using is and administrator and a member of the schema/enterprise admins group

Isaac Oben MCITP:EA, MCSE
 
A

Andrew Cormier

I saw this error when installing SP1 last night. Things to remember (since you have confirmed connectivity with your DC .. assuming you checked the same DC that is listed in C:\ExchangeSetupLogs)

Your account is a domain admin

Your account is an enterprise admin

Your account is a schema admin

Your account is a local admin for the server in question.

Your Schema Master FSMO is in the same site as the server you are doing the schemaprep from.
 
C

Chris Calabrese

Thank you for such prompt replies. Chris

" if this is a different member server, please post the complete ipconfig /all:" Host Name: Exchange; primary DNS suffix: domain.local; Node: Hybrid; Ip routing enabled: No; WINS proxy enabled: No; DNS suffic search lost: domain.local

Ethernet adapter LAN: Connection specific DNS suffix:blank; Descrip: Broadcom netXtreme Gigabit ethernet; Physical address; 00-23-8B-f$-2A-9E; DHCP enabled: No; Autocinfig enabled: yes; Link-local IPv6 enabled: yes; Link-local IPV6 address:fe80::d8ec:c157:aa6c:6571x11,Preferred>; subnet masek: 255.255.255.0; default gateway: 192.168.1.1; DHCPv6 IAID: 234890123; DHCPv6 Client DVID: 00-01-00-01...etc;

DNS servers: 192.168.1.3; NetBios over TCPIP: enabled; Tunnel adapter isatap; media state disconnected; Tunnel adapter terudo tunneling pseudointerface; Media disconnected

one domain: domain.local; using ipv4 only, one DC [GCS], dcdiag: all completes successfully

exchangesetup log: [ERROR] Setup encountered a problem while validating the state of Active Directory: Active Directory operation failed on DC01.Enviromed.local. The supplied credential for 'EXCHANGE\Administrator' on Bind operation is invalid. Error Code: 0x31.
[ERROR] Active Directory operation failed on DC01.domain.local. The supplied credential for 'EXCHANGE\Administrator' on Bind operation is invalid. Error Code: 0x31.
[ERROR] The supplied credential is invalid.
[0] Setup will use the domain controller ''.
Setup will use the global catalog ''.
No Exchange configuration container was found for the organization. Message: 'Active Directory operation failed on DC01.Enviromed.local. The supplied credential for 'EXCHANGE\Administrator' on Bind operation is invalid. Error Code: 0x31.'.
The local server does not have any Exchange files installed.
Setup will use the path 'C:\Users\Administrator\Exchange.2010' for installing Exchange.
The installation mode is set to: 'Install'.
Exchange organization name is required for this mode.
Active Directory Initialization status : 'False'.
Schema Update Required Status : 'False'.
Organization Configuration Update Required Status : 'False'.
Domain Configuration Update Required Status : 'False'.
Applying default role selection state
InstallModeDataHandler has 9 DataHandlers
InstallModeDataHandler has 10 DataHandlers
InstallModeDataHandler has 11 DataHandlers
InstallModeDataHandler has 11 DataHandlers
RootDataHandler has 1 DataHandlers
InstallModeDataHandler has 10 DataHandlers
InstallModeDataHandler has 9 DataHandlers
InstallModeDataHandler has 0 DataHandlers
InstallModeDataHandler has 0 DataHandlers
InstallModeDataHandler has 9 DataHandlers
Setup will run the task 'test-setuphealth'
Setup launched task 'test-setuphealth -DomainController $null -DownloadConfigurationUpdates $true -ExchangeVersion '14.0.639.21' -Roles 'LanguagePacks' -ScanType 'PrecheckInstall' -SetupRoles 'LanguagePacks','AdminTools','Mailbox' -TargetDir 'C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14' -ADInitError 'Setup encountered a problem while validating the state of Active Directory: Active Directory operation failed on DC01.domain.local. The supplied credential for ''EXCHANGE\Administrator'' on Bind operation is invalid. Error Code: 0x31.' -LanguagePackDir etc etc etc
 
C

Chris Calabrese

Fixed a cache issue and works fine. Thank you. Please close ticket. Chris
 
F

Frank.Wang

Hi Chris,

Normally, it is you to close the thread. Just mark someone's reply which you satisfied as answer, including yourselves. :)

But if OP forget to close the thread, Moderator will close it if need be.
Frank Wang
 

blastOff

New Member
Outlook version
Outlook 2010 64 bit
Email Account
Exchange Server
This error can be fixed by resetting the administrator password and rebooting the server.
Find more in this guide.
 
Top