NLB, CAS array or OTHER issue?

Status
Not open for further replies.
A

Andrew Cormier

So I set up NLB with all ports enabled for my CAS servers (there are two). Tested and it seemed to work (stopped each note and tested OWA.. was always able to get to OWA as long as one CAS was up)

I then created a CAS Array and pointed my DB to it. My outlooked choked for about 15 min and then poof. It worked. All seemed well.

Now I have this situation: If I go on to one computer and go into Control Panel-- > EMail Accounts--> and point my account to the CAS Array it works fine. It resolves the server name, finds my account and I can open my mailbox.
If I go to another server and try the same thing when I click Check Name it reports " Outlook cannot log on, Veryify you are connected to the network and are using the proper server and mailbox name. The connection to Microsoft exchange is unavailable" . If I put in one node of the CAS array and check name it DOES resolve my account BUT it also flicks my server back to being the CAS array.

Does this make any sense? Why would some computers work fine and others not (for example one bes server works.. the other not, my desktop is fine, my boss' doesnt work)

I am stumped.
 
A

Andrew Cormier

I should mention I considered maybe a DNS issue.. but I can ping the cas array from both servers so they both resolve the array using DNS ok. Anyone?
 
T

Tamer Sherif Mahmoud

do you have a default gateway on both clients ? and are you specifying the FQDN of the CAS array name on the databases ?Tamer Sherif Mahmoud
 
A

Andrew Cormier

yes to the FQDN.

No default gateway for the NLB nics but otherwise yes. What is odd is that only certain machines have a problem connecting to the CAS.

workstation-a works fine, workstation-b cant resolve mailboxes using the casarray. from workstation-b if I specify one of the cas nodes for the mailbox lookup it resolves the mailbox (but also redirects to the casarray, which then doesnt work).

Could this be an issue with my NLB? If I turn off NLB as a test would the casarray still work?
 
T

Tamer Sherif Mahmoud

i meant for workstation-a and workstation-b both are having default gateway ?Tamer Sherif Mahmoud
 
C

CKZ-NLD

Are the workstations all on the same subnet? Or located on different LAN's?
 
A

Andrew Cormier

yes .. both workstations are on the same subnet/switch etc as each other as well as the cas array.

wsA and wsB both have the same default gateway as the cas servers.
 
C

CKZ-NLD

Did you told the databases to use this array?

If you do: Get-MailboxDatabase %STORE% | fl rpcclientaccessserver
Do you see the name of the array?

If not you need to set this:
set-MailboxDatabase -Identity %STORE% -RpcClientAccessServer %Array FQDN%
 
A

Andrew Cormier

ok.. some progress.

I have two CAS servers in a CAS array. They are CAS1 and CAS2

The two CAS servers are also in an MSNLB cluster.

If I take CAS1 offline the issue is resolved.

If I bring CAS1online and take CAS2 offline the issue comes back.

If both CAS1 and CAS2 are online then the issue persists.

What is odd with that is that CAS1 is the first CAS i had created and it had been working before the CASArray was created.

[PS] C:\Windows\system32>get-clientaccessarray | fl
RunspaceId : fb45f073-4f57-4227-a057-2042ae07a48e
Fqdn : casvs.domain.dom
Site : domain.CA/Configuration/Sites/Colocation
SiteName : Colocation
Members : {CAS01, CAS02}
AdminDisplayName :
ExchangeVersion : 0.1 (8.0.535.0)
Name : casvs
DistinguishedName : CN=casvs,CN=Arrays,CN=Exchange Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT),CN=Administrative Groups,CN=domain,CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=domain,DC=CA
Identity : casvs
Guid : 4308fc15-552c-45ce-addc-ae8c6daa466f
ObjectCategory : domain.CA/Configuration/Schema/ms-Exch-Client-Access-Array-2
ObjectClass : {top, server, msExchExchangeServer, msExchClientAccessArray}
WhenChanged : 7/22/2010 8:58:47 AM
WhenCreated : 7/22/2010 8:58:32 AM
WhenChangedUTC : 7/22/2010 12:58:47 PM
WhenCreatedUTC : 7/22/2010 12:58:32 PM
OrganizationId :
OriginatingServer : pdc07.domain.dom
IsValid : True
 
J

JasonSpiral

I'm following your thread because I'm having similar issues with a larger environment that was setup without a CAS array.

Are these VM machines using virtual networks in a vmware or hyperv environment?

-J
 
A

Andrew Cormier

The cas servers are VM

One mbx is a vm and the other is hardware.

I am going over the NLB config to see if I missed something.
 
J

JasonSpiral

Unicast on VMware vSwitches is a hit or miss deal. They have some great documentation in their kbase for NLB unicast setups.

I also have two CAS vms setup using a specific port group and VLAN for NLB on a vSphere vdSwitch.

I migrated them to the same host so NLB was consistent. I'm working to use multicast NLB when we have time to setup static ARP settings on the physical switches our hosts are plugged into. But for now, it seems to have solved our NLB funkyness.

For testing, if you can, migrate both CAS servers to the same physical host - and try it again.

-J
 
A

Andrew Cormier

Thanks J,

Didnt work. But I learned something about VM ware.

I dont see anything wrong in the NLB settings.

OWA works fine btw so some NLB IS working at some level.
 
A

Andrew Cormier

Silly question.. do I need WINS entries for these servers?

Non of the CAS servers appear in WINS. Neither does the CAS Array.
 
L

Leonardo Artese

A

Andrew Cormier

Thanks Leonardo. Spiral had already pointed me to this issue.

I am still not getting it. I have turned off NicTeam notifications for the vswitches. Nothing.

Set the cluster to multicast mode. Still nothing. Once host resolves fine. The other doesnt.

Did i mention that I am using two nics per host?

recreated teh cluster. Everythign works fine until I add a second node.

Funny thing is that OWA works fine, always connects. It is only RPC connections that fail when both nodes are on (and even then only from certain machines).
 
L

Leonardo Artese

Thats right,
because CASARRAY its only supported for mapi connections. Did you configured the autodiscover host A record correctly?

Regards,

Leonardo Artese

MCSE - MCTS: Exchange 2007 - MCITP: EMA 2010 - MCITP: EA
 
A

Andrew Cormier

Ok. Here is the last little tidbit of oddness.

Moved both CAS servers to the same ESX host and the issue no longer occurs.

This takes the Cisco switch out of the equation. I have read about needing to install a static arp entry on the Cisco.

We arent using autodiscover yet.. does that matter?
 
J

JasonSpiral

Ok. Here is the last little tidbit of oddness.

Moved both CAS servers to the same ESX host and the issue no longer occurs.

This takes the Cisco switch out of the equation. I have read about needing to install a static arp entry on the Cisco.

We arent using autodiscover yet.. does that matter?
Moving the CAS servers to the same host confirms you have a conflict between your NLB MAC broadcasting out both hosts and the ESX host's vswitch updating the physical switch's arp table with one route to a single CAS box. Setting up a static ARP on all the ports that could possibly host the CAS boxes (or more specifically the NLB NIC) will resolve this issue.

There are some really good resources in the first few links of this search:

http://www.google.com/search?q=vmware+nlb+multicast

-J
 
Status
Not open for further replies.
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
B CAS Array and NLB Exchange Server Administration 3
S NLB exchange 2010 CAS Array Exchange Server Administration 4
C Introduce another CAS/HT server on the cas array on NLB Exchange Server Administration 7
S CAS Array - NLB - Can't Ping VIP Exchange Server Administration 4
R VM 2008 R2 NLB Multicast cas/hub vip not pinging Exchange Server Administration 18
M Problem with HUB/CAS NLB in Windows. Exchange Server Administration 8
A Silly NLB for CAS question. Non routable addresses. Exchange Server Administration 7
C NLB IP Exchange Server Administration 2
G NLB Multicast Exchange Server Administration 2
G Microsoft NLB Exchange Server Administration 11
A Windows NLB for Exchange 2010 SP1 Hub Transport Servers Exchange Server Administration 7
D NLB Fails to OWA Login Screen Exchange Server Administration 5
R NLB problem Exchange Server Administration 6
K Edge transport and TMG best practice NLB Exchange Server Administration 1
K Only one node of Exchange 2003 NLB cluster responds to Activesync requests Exchange Server Administration 1
C NLB issues on Exchange 2010 U4 Exchange Server Administration 3
Z NLB IPadresses? Exchange Server Administration 3
L Outlook clients did not reconnect to Exchange when one CAS server in CAS array became unresponsive Exchange Server Administration 1
A Exchange 2010 CAS Failover from Internet Facing site to Non-Internet Facing Site - Certificate Issue Exchange Server Administration 3
C Watson Error on CAS Exchange Server Administration 1
S Exchange 2010 CAS/HT/Mailbox moved - best practice/steps for decommissioning 2007 Exchange Server Administration 3
S Load balance Autodiscover with multiple CAS servers. Exchange Server Administration 2
S Load balance Autodiscover with multiple CAS servers. Exchange Server Administration 3
M Fundamental CAS question for Exchange 2010 and 2007 Co-existence... Exchange Server Administration 7
M Exchange ActiveSync HTTP 500 Exchange CAS/HUB 2007 and Exchange 2003 BE & MBX CCR 2007 Using Outlook 1
S Exchange CAS server OAB directory not showing web.config file Exchange Server Administration 3
T RBAC Error on UM/CAS Servers Exchange Server Administration 2
R FQDN of Exchange CAS servers not in SSL cert Exchange Server Administration 2
D CAS Autodiscover using -rpcclientaccessserver Exchange Server Administration 5
D CAS Design Question Exchange Server Administration 4
D Exchange 2010 CAS at 2 different Sites Exchange Server Administration 2
T Cas server uninstall failed... Now how to reinstall? Exchange Server Administration 4
S Do you need a CAS Server in Order to Use OWA in Exchange 2010 (E14)? Exchange Server Administration 9
D CAS Array Question Exchange Server Administration 11
M Proper way to install Exchange 2010 SP1 on a CAS Array Exchange Server Administration 3
S Any system impact if change exchange 2010 CAS/HUB and Mailbox server IP address Exchange Server Administration 1
B Exchange 2003 OWA/OA/AS over NAT and Exchange 2010 CAS Exchange Server Administration 4
B Re: Exchange 2007 and CAS from Exchange 2010 problem Exchange Server Administration 15
M Re: Exchange 2007 and CAS from Exchange 2010 problem Exchange Server Administration 2
J Segmenting IMAP traffic from CAS Array Exchange Server Administration 8
I Exchange 2007 and CAS from Exchange 2010 problem Exchange Server Administration 4
T ActiveSync proxy problem from Exchange 2010 CAS to Exchange 2007 CAS Exchange Server Administration 5
M CAS Issue: OWA/Outlook remote users cannot login Exchange Server Administration 1
C CAS Proxy problem Exchange Server Administration 5
K Exchange 2010 OWA redirection between 2 CAS Servers Exchange Server Administration 5
S exchange 2010 cas memory usage Exchange Server Administration 2
P Exchange 2010 SP1 Cross Site CAS connection disable Exchange Server Administration 2
R Multiple CAS - Best practice with certificate request Exchange Server Administration 4
B CAS Array and Outlook 2003 clients Exchange Server Administration 5
H Outlook 2007 periodically disconnects from Exchange 2010 CAS - OWA works Using Outlook 4
Similar threads


















































Top