Installing Exchange 2010 SP1 in a Sub domain...

Status
Not open for further replies.
C

CJ_NO

Hello

Running Exchange 2007 SP3 in the sub domain already. Schema is in the root domain.

2010 sp1 Hub/cas installation was not a problem, but when i installed the 2010 sp1 mailbox role i got the error : Active Directory operation failed on DC01.root.net. This error is not retriable. Additional information: The name reference is invalid.
This may be caused by replication latency between Active Directory domain controllers.

The short story: Setup wasnt able to enable DiscoverySearchMailbox, FederatedEmail... and SystemMailbox since they were in the root domain.

To get around this, i had to spesify a DC in the root domain after the setup had failed on the mailbox role, with the commands:

Enable-Mailbox -Arbitration -DomainController DC01.root.net -Identity " SystemMailbox{e0dc1c29-89c3-4034-b678-e6c29d823ed9}"

Enable-Mailbox -Arbitration -DomainController DC01.root.net -Identity " SystemMailbox{1f05a927-e4e2-46c7-b4d2-78614ca7b39b}"

Enable-Mailbox -Arbitration -DomainController DC01.root.net -Identity " FederatedEmail.4c1f4d8b-8179-4148-93bf-00a95fa1e042"

Enable-Mailbox -Discovery -DomainController DC01.root.net -Identity " DiscoverySearchMailbox {D919BA05-46A6-415f-80AD-7E09334BB852}"

Get-ADServerSettings | FL (Default settings) on the Mailbox Role gives me:

RunspaceId : 48e0a106-7a5d-43a0-8481-97c2c9678a38
DefaultGlobalCatalog : DC01.root.net
PreferredDomainControllerForDomain : {}
DefaultConfigurationDomainController : SUBDC001.sub.root.net
DefaultPreferredDomainControllers : {DC01.root.net, SUBDC002.sub.root.net}
UserPreferredGlobalCatalog :
UserPreferredConfigurationDomainController :
UserPreferredDomainControllers : {}
RecipientViewRoot : sub.root.net
ViewEntireForest : False
WriteOriginatingChangeTimestamp : False
WriteShadowProperties : False
Identity :
IsValid : True

Would ViewEntireForest:True have fixed it? If so, how can i force that setting while running Setup on the Mailbox role?

So my question is... is this normal? Or did i miss something? If 2010 SP1 setup should be able to handle this, why didn't it?

I would hate for this to come back and haunt me after i migrate users over to 2010 with an error somewhere.

Edit: What about moving DiscoverySearchMailbox, FederatedEmail... and SystemMailbox to the sub domain after running the preps? Or should they always be in the root domain?

Thank you for reading :)
 
T

Tom Vanopoulos

When installing 2010 SP1 MBX Role in a multiple domain environment, most of the time it would fail becuase of the replication latency between configured DC and perferred GC.

You would need to run the following command to resolve that issue:

Set-ADServerSettings &ndash;PreferredServer <DC FQDN>

Additionl information in the following Microsoft KB.

You cannot create a new Exchange Server 2010 Mailbox database in a multiple domain environment

http://support.microsoft.com/kb/977960

MCITP: Enterprise Messaging Administrator 2007/2010 | MCITP: Server Administrator | MCTS: Windows Server 2008 Applications Infrastructure, Configuring | MCP | MCDST
 
G

Gulab Mallah

I agree with TOM, run this command

Set-ADServerSettings &ndash;PreferredServer <DC FQDN>

Make sure that you run these command before you start the Setup
Setup.com /ps
Setup.com /pl
Setup.com /pd
Setup.com /preparealldomains
Setup.com /preparead

* You can move the Schema Mastere and Domain Naming Master Role to the site where you are installing 2010
http://support.microsoft.com/kb/324801

Gulab Skype: gulab.mallah
 
C

CJ_NO

Sorry for the delay...

The installation failed at first like my original post said. But by specifying a DC in the root domain when enabling the mailboxes, or setting the powershell session for ADServerSettings to ViewEntireForest $True, i could enable the DiscoverySearchMailbox, FederatedEmail... and SystemMailbox users (in the root domain) from the mailbox role in the sub domain after the installation failed.

Since then i've installed a 2nd mailbox role in the sub domain. This installation failed as well with the error " Active Directory operation failed on DC01.root.net. This error is not retriable. Additional information: The name reference is invalid. This may be caused by replication latency between Active Directory domain controllers."

This is my first exchange installation with sub domains in AD. So i'm really just after opinions what other people think/do in situations like this, and if there are things i should be aware of. If there are steps i should performe before installing the mailbox role, so setup actually finishes without errors, i would love to hear about them :)

Currently i'm waiting for more hardware to complete the installation. Looking forward to do some more testing after the ISA and Edge servers are up
 
K

Kirk Lashbrook

Can't you specify the domain controller to use with Exchange Setup by using the /DomainController switch ?
 
Status
Not open for further replies.
Similar threads
Thread starter Title Forum Replies Date
M After installing Exchange 2010, how to get things to work????? Exchange Server Administration 1
W installing exchange 2010 with multiple forest (Cross-forest) Exchange Server Administration 2
D Installing SP1 for Exchange 2010 Exchange Server Administration 2
S Installing New Exchange 2010 Exchange Server Administration 4
C Now the problem I see is that I get an error when installing the Exchange 2010 SP 1. I attach a scre Exchange Server Administration 10
S Removal of Interim Update packages before installing any Exchange Server 2010 service pack Exchange Server Administration 1
A Error Installing Exchange 2010 SP1 on Exchange 2010 Exchange Server Administration 5
T Prerequisites softwares for installing exchange 2010 edge transport server on windows 2008 R2 Exchange Server Administration 1
C Installing a new Exchange Server with 2010 Exchange Server Administration 2
D Problem with installing Exchange 2010, AD problems? Exchange Server Administration 16
R Problem installing Unified Messaging on Exchange 2010 SP1 Exchange Server Administration 3
D Can't delete items from OWA after installing Exchange 2010 SP1 Exchange Server Administration 7
D Error when installing Exchange 2010 SP1 at Mailbox role Exchange Server Administration 10
5 Installing new Exchange 2010 standard Exchange Server Administration 5
S Installing Exchange 2007 on Outlook 2007 with a previous POP3 account Using Outlook 1
G Installing an email cert into Exchange OWA Exchange Server Administration 6
S OWA in Exchange 20120 not working after installing a new certificate and applying SP1 Exchange Server Administration 1
H Exchange 2007 - After Installing Forefront on My Exchange , OWA encountered an error Using Outlook 2
P Error installing Exchange Pre-deployment Analyzer Exchange Server Administration 1
W SETUP.EXE A previous version of Exchange Server is already installed on this machine when installing Exchange Server Administration 11
M Is there any problem in installing MS exchange server in India with SMS sysnc options enabled? Exchange Server Administration 3
O Help .. got lost ... installing Office like 2016 Using Outlook 5
Mark Foley Color Categories on IMAP mail lost when installing new Windows 7 workstation Using Outlook 12
e_a_g_l_e_p_i A question about installing office 2013 Pro and using my .pst from office 2010 Using Outlook 12
jChambler BCM not installing properly with Outlook 360 BCM (Business Contact Manager) 3
R Installing BCM BCM (Business Contact Manager) 0
C Error installing BCM: requires outlook BCM (Business Contact Manager) 25
M ctrl-c/v/x suddenly not working since installing office 2013/365 Using Outlook 1
C Outlook 2010, Need to restrict domain users from installing any sort of a addin in outlook Using Outlook 2
makinmyway Trouble Installing BCM Outlook 2013; Endless Install Loop Happens Using Outlook 0
R Missing Backup command in File menu after installing pfback.exe Using Outlook 2
V Installing Apps from MS Online Store Using Outlook 5
I Links not working after un-installing Google Chrome Using Outlook 2
S Installing Outlook 2007 - but using Windows Live Mail as 'the Master' for mails Using Outlook 3
S 6 to 8 second delay in folders opening since installing a number of updates yesterday. Using Outlook 1
M Unable to receive after installing updates Using Outlook 1
H Outlook 2007 slow folder content display after installing kb2412171 Using Outlook 33
R Can not import dbx files from outlook express into outlook 2003 after installing windows 7 64 bit Using Outlook 1
C Installing Outlook 2003 on a new Windows 7 Desktop and transferring data via Easy Transfer Using Outlook 3
Y error when installing mailbox role Exchange Server Administration 4
C Get "The installation of this package failed" errmsg when Installing Facebook Connector. Using Outlook 2
J Installing MS Hotmail on OUTLOOK list Using Outlook 2
J Roll Back Options for installing SP1 on a DAG Exchange Server Administration 5
S Installing Exch2010 Exchange Server Administration 3
I I get a COM class error when i open Outlook after un-installing Trend Micro client Using Outlook 4
D Enabling UM on a user after installing SP1 Exchange Server Administration 2
B Trouble installing office because of outlook and BCM? Using Outlook 1
L Installing Office 2010 Outlook 64 bit over 32 bit Using Outlook 3
C Installing Outlook 2007 into new computer with Outlook 2010 trial software Using Outlook 2
G Problem with Outlook 2010 after installing update to Word Perfect X5 Using Outlook 4

Similar threads

Top