Outlook refuses to show embedded images on Citrix Windows 2008 R2

Status
Not open for further replies.

Neko-

Member
Outlook version
Email Account
Exchange Server
Receiving e-mail with embedded images shows the mail with a red X instead of the images.




Works on my workstation (Windows XP SP3) with Outlook 2003, doesn't work on the server (Windows 2008 R2 64bit running Citrix XenApp 6.5) with Outlook 2003. So it's not a restriction on internet access based on user. I'm using the same account for both. If I access Outlook directly on the server (foregoing Citrix) it also does not work. On our old Citrix environment (Windows 2003 32bit running Citrix Presentation Server 4.5) we can view the mail normally. So it might be a quirk of Windows 2008 R2 somewhere. Windows and Office have been patched to the fixes released in December 2012.




Tried on a server that has Outlook 2010 installed, and it failed on there too. So the version of Outlook can't be a cause.




On the user that reported the problem, we cleaned out the profile (i.e. trashed it). The profile is roaming, so it was recreated upon the next logon of the user. Made no difference. So I'm excluding the profile as the cause.




We had a go with the download settings in Outlook: Outlook: Download pictures automatically without right-click | a Tech-Recipes Tutorial - No change. Besides, if the profile was recreated this is set to the default. It's set to the top three ticks enabled. Any changes to this don't result in changes in the display of the e-mail itself.




Forwarding the e-mail might show the pictures in some cases. Not in ours. Pictures remain undownloaded.




Checked the Internet format settings (Cannot view embedded images in an HTML message using Outlook 2003) - No change, no matter what we alter here.




Next there's a pointer that IE doesn't connect to the Internet properly. Not the case. I start IE8 on the server, and connect to the outside world just fine, through the locally installed TMG client. Even when I physically fill in the proxy data it does not make a difference. We tried a reset for IE too. No difference. IE isn't set to work offline.




Checked the proxy for any errors being reported from the client and user trying to open the e-mail. Proxy reports anything requested comes in properly.




Found Description of the Outlook 2003 hotfix package: April 22, 2008 - a possible hotfix. Tested it. No change. Tried Detect and Repair, which in some cases solved the issue. Also no change.




The OutlookSecureTemp fix was next. I don't see anything saved in there, unless I open attachments which do get saved in here. The folder is local to the server, and is deleted on logoff. The folder is empty by default. Using Process Manager seems to hint at the fact that there can't be anything written to the folder, but then why do attachments get stored there with no trouble? We verified the ACL's on the folder, found them to be okay.




Last thing I found was https://forums.slipstick.com/threads/61208-outlook-2003-not-showing-embedded-images/index8 - which hints at a copy-test, and deleting files from a folder. When I copy the red X from the mail and paste it to Word on the server in the same session, the picture is shown properly. Going back to Outlook and changing the preview to a different e-mail and going back makes it even less clear: The picture is now shown! The rest of the pictures isn't tho. When looking in the C:\Windows\Downloaded Program Files folder, the only thing in there is an expected desktop.ini. So while this hints at a solution, it isn't one in itself.




About the only thing I can imagine being the cause would be the links to the files. For instance http://www.computable.nl/pcit/img.db?2223468 instead of a real .jpg file.




Me and my colleague have somewhat exhausted our direct ideas to solve this issue. Anyone want to chip with something we can still try?
 
the link could be the problem - but i'm not convinced.

Are you using a proxy server? Outlook sometimes has problems authenticating to proxy servers as it can't pass credentials.

As my original mail shows, the link used works on my Windows XP SP3 machine, and doesn't on Citrix. The link itself (while looking a bit odd) seems to work fine for Outlook.

If you read my statement about IE connecting to the Internet properly, then yes, we use a proxy server. It can authenticate, for I can access the internet just fine. Even worse, saving the e-mail that doesn't show the pictures to an HTML file somewhere, and opening that in IE shows everything just fine. The proxy doesn't report any blockages on downloads, and when opening the HTML with the same references in it, it works like it's supposed to.

If Outlook downloads stuff differently from IE, then it could be that Outlook just doesn't request the pictures for whatever reason. But if that's the case, I'm wondering about my last test, in which a copy of the non-displaying image pasted to Word shows up, and then also shows up in Outlook, without any further intervention on my behalf.

Same proxy is used on the workstation and the server. So the proxy doesn't seem to be the cause.
 
Nobody willing or able to hazard any guesses as to why this behavior occurs???
 
Is external content saved to secure temp or to TIF? (I don't know.) If Word saves to TIF and Outlook looks there first, it would explain why Outlook can find the images after word gets them.

If Outlook is started using Run as Admin, does it get the images?
 
I can't find any saving of the content done locally. The Temporary Internet Folders remain empty.

I know I'm looking in the right place, since if I open an attachment, it's temporarily saved to that folder. This folder however does not contain any image files. I'm unable to determine if Outlook saves these images anywhere, and if it does, where specifically it does. Normally the red X would indicate the folder to have 100 images stored, and running into problems because of that. But I can't find any images being saved.

Changing the OutlookSecureTemp registry key to a folder I know exists, changes the location of the attachments being stored, so I know that key is working. Just that embedded HTML pictures do not get stored there.

Starting Outlook as an administrative user on the 2008 R2 machine makes no difference. Pictures remain elusive.

When I save a mail that does not display the images to an HTML file, and open that file in Internet Explorer, pictures are shown as if nothing is wrong. So it seems that Outlook has issues displaying the pictures, depite it (apparently) using IE to render/download the pictures, and IE having no issues whatsoever.
 
Yes, Outlook 2003 uses IE for rendering HTML. Embedded images should go into the TIF folder, not secure temp. Go to tools, options, security tab. What zone are you in? It should be Restricted - see if changing it fixes the problem.
 
We've restricted access to the IE options pretty much on the Citrix environment under Windows 2008 R2, so the security tab is done through Group Policy, and unaccessable for the user. Since I'm not sure where that TIF folder should be, I can't verify what zone that folder is in (if that's what you mean), or where specifically you want me to check...
 
Using the restricted zone won't normally cause problems like this, but if you can't change it, then you can't test it. With group policy, security should be the same for all. It's perplexing because you've tried all the typical causes and it only fails for this one person, correct?

zone-settings.png
 
Oh, I can alter Group Policies if need be... But they're set for every user that logs on to the Citrix environment in the same way.

I've had the problem reported from two users, tested it under my own user account, and tested it when logging in locally on the server with an administrative account (in which case I can review the zone-settings for IE). In all 4 cases the pictures did not show up embedded in the mails. So I'm at present seeing a problem with atleast 4 accounts, and am willing to assume it's a problem that spans all my users. Just that some users either don't care about embedded images, don't receive those kinds of mails, or just neglect to mention it.

Like I said, copying a red-crossed item in an Outlook, starting Word, pasting the picture shows it properly. When I then return to Outlook the picture is also shown in the embedded e-mail. Also (again): Saving the e-mail as an HTML file and then opening it from IE shows all pictures as expected. So it's just Outlook having issues.

As said, as the administrative user on the server I can access my e-mail box (given the administrative useraccount rights to my mailbox), and I have access to the IE settings, so if I know what you want me to look for I can have a go to see if I can change the behavior.
 
At this point I'm still not sure what you want me to look at, so I would again like to ask for a bit of elaboration.

Thanks in advance for your reply :)
 
Sorry about that, I was swamped earlier and missed some posts. I wanted to see if changing the Internet security settings in Outlook 2003 allowed it to work, but i re-reading the problem, I'm not sure it will tell us much.

Works on my workstation (Windows XP SP3) with Outlook 2003, doesn't work on the server (Windows 2008 R2 64bit running Citrix XenApp 6.5) with Outlook 2003. So it's not a restriction on internet access based on user. I'm using the same account for both. If I access Outlook directly on the server (foregoing Citrix) it also does not work. On our old Citrix environment (Windows 2003 32bit running Citrix Presentation Server 4.5) we can view the mail normally. So it might be a quirk of Windows 2008 R2 somewhere. Windows and Office have been patched to the fixes released in December 2012.

Are you using speed screen? According to a colleague, it can cause this problem.
 
Heard that one indeed... Checked with my colleague, and he indicated that we are not using SpeedScreen.
 
Still not sure what I could check further, based on the previously provided answers. Any elaboration would be welcome :)
 
Anyone?

Like I said, we've run pretty much out of things we can think of to look at... Any idea's are welcome!!!!
 
Had a go with this solution:

Internet images not being downloaded in emails | MSOutlook.info

Computer tech: Red 'X" in Ms Outlook

Altered it to version 11.0 for use with Outlook 2003, but unfortunatly, no change in behavior :( Due to us installing the Office 2007 file-import filters (xlsx and docx) I could try version 12.0 aswell, but that's grasping at straws... isn't it?

Didn't really expect it either, since the TMG client already should catch all web traffic and direct it to our TMG proxy server and let that one handle things. We do have it restricted to certain users being allowed to use the internet, so I had a minor bit of hope for this solution. Too bad it didn't seem to work out :(

Again started up Outlook Web Access to see if there was a change in behavior. Mail gives me the option to download external content. Click it, and the pictures display the 'image' pictogram in them as if they're loading. The red X remains absent. Contents of the actual pictures also doesn't show up :( When accessing the properties of any picture in the mail, the protocol, type and URL data all show 'Unavailable'. That may explain why the pictures don't load further.

It might be cause of HTTPS linking, but if I see about the sourcecode of the message, and determine what bit shows the picture ( http://www.computable.nl/pcit/img.db?4141614 of http://www.computable.nl/media/computable-logo-gr.gif ) the link is done through regular HTTP.

*scratches head*
 
photo viewer wouldn't be used to display embedded images but multiple users are logged in at once when you use TS. so I think you might be on to something. I'm just not sure what.
 
Since it's a hotfix and doesn't explicitly pertain to my problem I'm a tad hesitant to add it to the install.

If I do I'll have to build two images, one with the standard fixes we apply and changes we need, and one specifically with this update to see if it will hamper server performance. If it does, I can revert to an earlier image, but all in all it's going to be a hassle to implement this using some sort of roll-back scenario that won't cost me an excessive amount of time, while not knowing if it's the root of my problem...

I'm torn to implementing it to see if it'll solve the issue, and forgetting about it since it doesn't address the issue specifically.
 
I don't blame you for being hesitant. Outlook doesn't use the photo viewer for embedded images - so I'm not sure this exact fix will help you.

Is there a time where no one would be using the server that you could log in and see if images work when just one person is logged on? That would clue us in to whether this might fix it.
 
Status
Not open for further replies.
Similar threads
Thread starter Title Forum Replies Date
M Outlook 365 refuses to send email Using Outlook 0
W outlook refuses to open any attachments ... not related to shadow directory Using Outlook 2
kburrows "New" Outlook Desktop App Mailbox Size Using Outlook 3
N Best way to sync calendar and contacts between Outlook 365 and Outlook on iPhone Using Outlook 3
H Macro to Delete Duplicate items in Outlook calendar where title is the same and date is the same Outlook VBA and Custom Forms 0
Y The New Outlook - Q's & Thoughts Using Outlook 10
M Start Outlook 365 at unified inbox Using Outlook 2
B Requesting VBA code to make Outlook prompt for confirmation when deleting a task? Outlook VBA and Custom Forms 4
T In-line reply style in Outlook II Outlook VBA and Custom Forms 1
G Outlook Contact Item.Restrict where FullName is NULL Outlook VBA and Custom Forms 3
J Emails with .ICS calendar invitations attached don't contents when received in Outlook 365 Using Outlook 6
W Outlook 2021 Hanging on "Sending Emails" Using Outlook 3
T Outlook Desk Top 2021 Overdoing Security Using Outlook 7
O Any 3rd party tool that sync (mirror) from Outlook Contacts to Google Contacts? Using Outlook 4
D Outlook 365 Outlook Message "Cannot be sent because the message has changed" Using Outlook 0
J Hotmail drafts started on desktop disappear, but show in web version of Outlook Using Outlook 4
Z Hotmail account deleted from outlook and issue with account not exist Using Outlook 0
J 'Name on the security certificate is invalid or...' - Outlook on desktop talking to hotmail.com account Using Outlook.com accounts in Outlook 5
J Outlook, Word, Access crash unless run in Admin mode - time dependent it seems Using Outlook 10
T Why do Outlook Desktop 2021 tasks from my wife's email show up in my task pane? Using Outlook 2
B Delete Read Receipts in Your Outlook Outlook VBA and Custom Forms 0
M Outlook changes the "Modified" field when moving/copying a Contact. Using Outlook 0
macdotcom Outlook 365 Outlook folder export to PST archival tool - close, but need a nudge Outlook VBA and Custom Forms 2
M Outlook 2016 still feature updating Using Outlook 0
e_a_g_l_e_p_i Question about Outlook 2021 and Gmail Using Outlook 8
J Outlook VBA to send from Non-default Account & Data Files Outlook VBA and Custom Forms 4
P Limited Support for 3rd Party Mail in new Outlook? Using Outlook 1
O Any 3rd party tool that sync (mirror) from Outlook Calendar to Google Calendar? Using Outlook 5
T Outlook is categorizing emails incorrectly Using Outlook 0
R Legacy Outlook on Mac Email Cache Using Outlook 0
A Outlook can't remember outlook.com, Exchange password. Using Outlook 4
S Related messages show in main Outlook window vice new Advanced Find windows Using Outlook 1
H Force Outlook 2019 with GMail 2-Step to Require Login? Using Outlook 0
G Retaining Tabs in outlook body Using Outlook 2
V Setting up Outlook 2021 on new computer Using Outlook 2
G Add Map It button to Custom Contacts Form in Outlook Outlook VBA and Custom Forms 1
X Custom icon (not from Office 365) for a macro in Outlook Outlook VBA and Custom Forms 1
Victor_50 Problem - Google Workspace will stop "unsafe" access to Outlook end 2024 Using Outlook 3
C New pc, new outlook, is it possible to import auto-complete emailaddress Using Outlook 5
T Outlook 365 won't take new working password Using Outlook 0
S Create Outlook Task from Template and append Body with Email Body Outlook VBA and Custom Forms 4
P Can't add custom field to custom Outlook form, it always adds to the Folder instead Outlook VBA and Custom Forms 2
B Sync Outlook Public Folders to Contacts Using Outlook 2
D Delete Outlook emails from MS server Using Outlook 17
B Outlook tasks and PDF Using Outlook 4
D Outlook 2019 is no longer asking for password ... Using Outlook 5
Kika Melo How to mark as Junk any message not from Contacts (in Outlook.com) Using Outlook 3
L Outlook attachments from OneDrive as links Using Outlook 0
G Outlook 365 My iCloud Outlook doesn’t work after reinstalling Microsoft365 on Windows 10 PC – now I get error message on contacts and calendar Using Outlook 1
T How to Export & Import GMAIL Contacts into Outlook 2021 ? Using Outlook 4

Similar threads

Back
Top